BOJ’un para politikasını sabit tutması bekleniyor

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) Salı günü yapacağı toplantıda ultra gevşek parasal duruşunu sürdürmesi bekleniyor. Bankanın politika yapıcıları, ekonominin uzun süredir devam eden %2’lik enflasyon oranına ulaşma hedefine doğru ilerlemesini değerlendiriyor ve bu da on yıllık destekleyici politikanın aşamalı olarak kaldırılması için kilit bir koşul.
Negatif faiz oranlarının potansiyel olarak sona erdirilmesine odaklanılmasına rağmen, kaynaklar BOJ yetkililerinin ücret artışının enflasyonu hedef seviyede tutmak için yeterince genişleyip genişlemeyeceğini daha fazla analiz etme eğiliminde olduğunu belirtiyor. Ankete katılan ekonomistler bu toplantıda negatif faiz politikasına son verilmesini öngörmüyor, ancak tahminler bunun Nisan ayı gibi erken bir tarihte gerçekleşebileceğini gösteriyor.
Dikkatler BOJ Başkanı Kazuo Ueda’nın bankanın kısa vadeli faizleri negatif bölgeden ne zaman kaldırabileceğine dair vereceği işaretler üzerinde yoğunlaşıyor. Bu adım, Ueda’nın selefi tarafından oluşturulan radikal teşvik programının ortadan kaldırılmasında çok önemli bir hamle olarak görülüyor. Eski üst düzey BOJ ekonomisti Seisaku Kameda, Japonya’da pozitif bir ücret-enflasyon döngüsünün başlama olasılığının arttığını ve BOJ’un incelemeyi amaçladığı şeyin bu eğilimin sürdürülebilirliği olduğunu ifade etti.
BOJ’un kararının kısa vadeli faiz hedefini -%0,1’de ve 10 yıllık tahvil faizini %0’a yakın tutması bekleniyor. Toplantı sona erdikten sonra Başkan Ueda, genellikle 0630 GMT civarında medyaya hitap edecek.
BOJ’un üç aylık görünüm raporunda, trend enflasyonun önümüzdeki yıllarda %2 hedefine yakın seyredeceği tahminini sürdürmesi bekleniyor. Toplantı, her ikisi de geçen yıl agresif sıkılaştırmanın ardından faiz indirimlerini değerlendiren Avrupa Merkez Bankası’nın Perşembe günkü ve ABD Merkez Bankası’nın gelecek haftaki toplantılarından önce yapılacak.
Japonya bir yılı aşkın bir süredir BOJ’un hedefini aşan enflasyon oranlarıyla karşı karşıya. Ancak Ueda, faiz artırımına gitmeden önce enflasyonun %2’ye yakın seyrettiğine dair daha sağlam kanıtların ve güçlü ücret artışının beklenmesinin gerekliliğini vurguladı.
Anketler ve iş dünyası lobisinin açıklamaları, Japonya’da ilkbaharda ücret artışlarının geçen yılın zirvesini aşabileceğini gösteriyor ki bu da BOJ’un ultra gevşek politikasından çıkması için çok önemli bir koşul. Ancak, bir diğer ön koşul olan hizmet fiyatlarında istikrarlı bir artış olasılığı belirsizliğini koruyor.
Hizmet fiyatları yükselmiş olsa da, artışlar yaygın değil ve genellikle turizmdeki toparlanmadan yararlanan veya işgücü kıtlığı çeken sektörlerle sınırlı. Japonya’nın durgun ücret artışı geçmişi, şirketlerin işgücü maliyetlerini fiyat artışları yoluyla yansıtmasını zorlaştırdı ve özellikle bölgesel bölgelerdeki bazı küçük firmalar ücretleri artırmakta tereddüt ediyor.
Son veriler, Kasım ayında bir önceki aya göre %0,7’lik bir düşüşle hizmet sektörü faaliyetlerinde bir gerileme olduğunu göstermiş ve tüketim zayıflıklarını vurgulamıştır. Fabrika üretiminin de Çin’den gelen talebin azalması ve Toyota Motor’un (NYSE:TM) küçük araç biriminde güvenlik testlerinde usulsüzlük soruşturması nedeniyle üretimin durması nedeniyle zarar görmesi bekleniyor.
Daiwa Securities’den Toru Suehiro ve SMBC Nikko Securities’den Yoshimasa Maruyama gibi ekonomistler Japonya ekonomisine ilişkin endişelerini dile getirerek BOJ’un herhangi bir politika değişikliği yapmadan önce Şubat ayında beklenen Ekim-Aralık gayri safi yurtiçi hasıla verilerini bekleyebileceğini öne sürüyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Share this post