Çin Merkez Bankası piyasa beklentilerine rağmen faiz oranlarını değiştirmedi
Asya’daki yatırımcılar haftaya, Pazartesi günü faiz oranlarına ilişkin bir karar alan Çin Merkez Bankası’nı yakından izleyerek başladı. Piyasaların durgun ekonomiyi desteklemek için bir indirim beklentisine rağmen, Çin Halk Bankası (PBOC) gösterge niteliğindeki bir ve beş yıllık kredi faiz oranlarını (LPR) sırasıyla %3,45 ve %4,20’de tuttu. Bu hamle, Çin hisse senetlerinin son beş yılın en düşük seviyelerinde seyrettiği ve sermaye çıkışlarının arttığı, Çin yuanının değer kaybettiği bir dönemde geldi. Borç ve döviz risklerine ilişkin endişeler Pekin’i daha fazla teşvik tedbiri uygulama konusunda temkinli hale getirdi.
Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) da Salı günü politikasını değiştirmemesi beklenirken, enflasyonun %2’lik hedefine yaklaşması negatif faiz oranlarından uzaklaşma aciliyetini azaltıyor. Yen, son iki ayın en düşük seviyesine inen yuan ile birlikte dolar karşısında zayıflıyor. Japon yeninin yıl içinde bugüne kadarki kaybı %5’e ulaştı.
S&P 500’ün Cuma günü tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması, MSCI Asya Pasifik Japonya dışı endeksinin Cuma günü %1’den fazla yükselmesiyle Asya piyasalarına olumlu bir hava kattı. Ancak endeks üst üste üçüncü hafta düşüş yaşadı ve yılbaşından bugüne %5’in üzerinde geriledi. Küresel hisse senetlerindeki geniş çaplı yükseliş ilk olarak Taiwan Semiconductor Manufacturing’in (TSMC) gelişmiş çiplere yönelik güçlü talep nedeniyle 2024 yılında %20’yi aşması beklenen gelir artışı tahminiyle tetiklendi.
Döviz piyasasında, dolar bu yıl dokuz büyük Asya para biriminin tamamı karşısında güçlenirken, Hindistan rupisi dolar karşısında marjinal bir kazanç kaydeden tek para birimi oldu. Federal Rezerv’in bu yıl diğer büyük merkez bankalarından daha fazla faiz indirimine gideceği tahmin edilirken bile bu güç devam ediyor.
Bu hafta Asya/Pasifik bölgesindeki diğer önemli ekonomik olaylar arasında Güney Kore’nin GSYH rakamları, Tokyo enflasyon verileri, Malezya’nın faiz oranı kararı ve Yeni Zelanda, Vietnam, Singapur, Hong Kong ve Malezya dahil olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen tüketici enflasyonu rakamları yer alıyor.
Hafta boyunca bu gelişmelerin yanı sıra Çin ve Japonya’daki merkez bankası kararlarının da piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.